Passivt hus för aktiva besökare

16 apr 2020 • 3 min

Glöm gamla tiders boksalar, med trånga gångar och hylla efter hylla med böcker. Oslobibliotekens nya flaggskepp är ett hus för samtal, aktiviteter, dialog och debatt.

Den nya byggnaden ligger vid Oslofjorden, nära operan och centralstationen. Under markplan finns en våning med bio, hörsal och arkiv. Foto: Anita Holt

Fem våningar tornar det upp sig intill fjorden och Oslo centralstation, byggnaden som numera inhyser huvudbibliotekets 450 000 böcker och annan media.
Beslutet om ett nybygge fattades redan 2001, men åren efter byggstarten 2013 kantades av förseningar och spräckt budget.

Men nu står det klart, precis mellan Oslos östra och västra delar. Med höga fönster, entréer i väst, sydost och norr och en spännande exteriör – som faktiskt påminner om bokryggar. Insidan är luftig, färgsättningen ljus och materialen naturliga.
Stort fokus har lagts på miljön. Byggnaden är ett passivhus som max får släppa ut hälften så mycket växthusgaser som dagens standard för motsvarande byggnader. Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov. All teknik och IT-utrustning i det nya biblioteket måste vara energieffektiv.

Det nya biblioteket är ett så kallat passivhus och får inte släppa ut mer än hälften så mycket växthusgaser som dagens standard för motsvarande byggnader. Foto: Jo Straube

– Biblioteket har många roller, men jag tror att en av de viktigaste just nu är att ge framtidstro, och bidra till att vi kan lämna över en bra värld till kommande generationer. Då måste den fysiska byggnaden fungera i enlighet med miljökrav, så att den både begränsar utsläpp och fungerar som ett exempel att följa, säger Deichman Bjørvikas chef Merete Lie.

Merete Lie Foto: Frank Michaelse

Golv och tak är konstruerade för att minska variationer i temperaturen och fläktbehov, och all teknik måste vara energieffektiv. Och en hel del teknik blir det när folkbiblioteket 2.0 skapas. Helt nya tjänster ska erbjudas, som verkstäder med 3D-printrar och laserskärare, syateljé, ljudstudio, musikscen och biografer.

I den nya lokalen finns även plats för böcker och samlingar som tidigare varit gömda i magasin. Boksamlingen integreras på ett nytt sätt med resten av utbudet, berättar Merete Lie.
– När du är på ett arrangemang som handlar om naturvetenskap eller poesi så ska du vara omgiven av böcker som handlar om just det. Även om digitala källor blir allt viktigare är det så många sidor av den fysiska boken som de inte kan ersätta. Det taktila, läsvänligheten, samspelet mellan format och innehåll – allt detta kommer vi människor fortfarande att hungra efter.

I januari bar skolbarn runt 6000 barn- och ungdomsböcker från det gamla huvudbiblioteket på Hammersborg till det nya biblioteket. Foto: Tinna Ludviksdottir

Text: Anna Falk

Fakta Deichman Bjørvika

Deichman driver 22 bibliotek runtom i Oslo, och är Norges största och äldsta folkbibliotek, grundat 1785. Det nya huvudbiblioteket, Deichman Bjørvika, öppnar 2020. Den planerade invigningen den 28 mars blev dock inställd på grund av Covid-19-utbrottet. Biblioteket är 13 560 kvadratmeter stort och ska sysselsätta personal motsvarande 121 heltidstjänster. Beräknat besöksantal är runt två miljoner om året. Källa: Deichman

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min