Hej Anna Serner!

11 feb 2020 • 2 min

Svenska filminstitutets vd Anna Serner efterlyser mer film och kunskap om rörlig bild på biblioteken. "Jag håller dock inte med dig", skriver Ann Östman, verksamhetsutvecklare i Region Gävleborg, och ger exempel på vad som faktiskt görs.

Ann Östman, verksamhetsutvecklare i Region Gävleborg. Foto: privat.

Så roligt att du vill ha in film på våra bibliotek! Jag håller dock inte med dig när du säger att ”ingen lär oss att skapa film”.

Här kommer några exempel från mitt arbetsfält, Gävleborgs län, på vad som faktiskt görs:

Inom ramen för den  nationella satsningen ”Digitalt först-med användaren i fokus” (ett kompetensutvecklingsprojekt för folkbibliotekspersonal finansierat av Kungliga biblioteket)  erbjuder vi på Kultur Gävleborg i samarbete med Digital Learning Lab på Högskolan i Gävle en pågående fortbildning i att ”Skapa digitalt innehåll”.

I utbildningen ingår bland annat att göra interaktiv film och hur man kan arbeta med 360-bilder. Deltagarna får, förutom aktivitet i det fysiska rummet,  även tillgång till en digital/interaktiv lärplattform i ämnet.

Vårt folkbibliotekssamarbete (HelGe-biblioteken) i Gävleborg driver i samarbete med oss projektet ”Mer film på biblioteken” , med projektmedel från Kulturrådets Stärkta bibliotek-satsning. Intentionen är att fler ska kunna uppleva mer film.

Inom ramen för det arbetet har två handledningar tagits fram, ”Att se och samtala om film”, samt ”Att se och samtala om bok och film”.

Vi gör detta eftersom vi vet att film och rörlig bild är centrala delar just inom MIK-området, och är de kanaler som tar allt större plats

Vilket är skolans ansvar på den här punkten? Hur skulle den kunna som samverka med de  i dagsläget alltmer resurssvaga  folkbiblioteken på detta område?
Hur kan vi  tillsammans stärka den lokala samverkan i enlighet med intentionerna i till exempel vårt projekt ”Mer film på biblioteket”.

Du är så välkommen att höra av dig, så samtalar  vi gärna mer vid lämpligt tillfälle!

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min