Femåringarna först

15 feb 2017 • 2 min

Donald Trump har varit president i USA i en vecka när vi skickar den här tidningen till tryck. Nästan omedelbart...

Annika Persson. Foto: Sandra Johnson
Annika Persson. Foto: Sandra Johnson

Donald Trump har varit president i USA i en vecka när vi skickar den här tidningen till tryck. Nästan omedelbart verkar den nya administrationen  ha vidtagit åtgärder mot  fri kunskapsspridning.  Amerikanska Science News rapporterar om order och kontraorder från  administrationen till forskningsinstitutionerna, allt från förbud att twittra till förbud att dela med sig av data och rapporter och tillfälliga stopp för att dela ut forskningsmedel. America first kan i värsta fall bli motto också för universiteten.

Samtidigt tänker Chris Bourg, som är chef för biblioteken vid prestigeuniversitetet Massachusetts Institute of Technology, på framtiden. Och när hon tänker på framtiden undrar hon vem som kommer att lösa världsproblemen. Det kan vara vem som helst. Så när hon tillsammans med företrädare för de tyngsta institutionerna vid universitetet planerar bibliotekets framtid tänker hon att det är en femåring från Somalia som så småningom kommer att bli världens främsta robotforskare.

Med den tanken är det möjligt att skapa konkret skillnad i världen. Resurserna som biblioteket delar skapas i program som är åtkomliga för många. De görs tillräckligt lätta för att ta sig fram över instabila uppkopplingar. Och man skriver avtal som gör dem delbara över världsdelar. Så att vem som helst kan få del av världens samlade kunskaper. Så att vem som helst som har kapaciteten att lösa världsproblemen, oavsett om det handlar om klimathoten, rättvisefrågorna eller framtidens teknik, får möjligheten.

Den tillgängligheten och det målet är det som MIT-biblioteken strävar efter i sin preliminära handlingsplan Task force on the future of libraries. En intervju med Chris Bourg om hur och varför läser du på sidorna 28–32.

I det här numret tar vi tempen på tillgängligheten också i Europa. EU vill vara en öppen internationell forskningsmiljö, samtidigt som studenter och forskare från olika länder som samarbetar eller studerar ihop i många fall inte får dela resurser och läromedel. Ett nytt direktiv för upphovs-rätten i EU är på väg. Men kommissionens förslag har brister tycker Biblioteks-sverige, och den här våren är den tid man har att påverka besluten. Under sommaren eller hösten fattas besluten om eventuella undantag från upphovsrätten för bibliotek, undervisning och forskning.

I Europa står politikerna huvudsakligen på öppenhetens sida. Men också här kommer de att väga femåringarnas med robotdrömmar behov av öppen tillgång mot intäktsströmmarna för företagen. I höst vet vi vem som vann.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min